KURUCU ÜYEMİZ ERTAN ÇALIŞ’I KAYBETTİK!

10 Mayıs 1965’te TASSA’yı kuran kabin memurlarından biri olan Ertan Çalış’ı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz.

Bir derneğe sahip olmanın, aynı çatı altında toplanabilmenin, birlikten doğacak güce inanmanın ve bu güce sahip olmanın çıkış noktasıydı 10 Mayıs 1965. Bizler bu gün bir derneğe sahip olabilmemizi Ertan Çalış, Sankur Dirim ve diğer ekip arkadaşlarına borçluyuz. İlk adımı onlar attı, onlar öncülük yaptılar…

Ertan Çalış 1 Nisan 1962’de THY ‘n da kabin memuru olarak göreve başladı. 1963 Senesinde THY’de kabin memuru olarak göreve başlayan ve uzun yıllar Ertan Çalışla birlikte görev alan Sankur Dirim’den edindiğimiz bilgileri sizlere aktarmak istiyoruz. Sankur Dirim, Ertan Çalış’ın meslektaşı olmasının yanı sıra bir dönem ev arkadaşlığı yapma ve TASSA’yı birlikte kurma şansına nail olmuştur. O yıllarda THY’de 40 civarında kabin memuru varken ve Dış hat uçuşları olarak sadece Atina ve Londra’nın yapılırken onlar THY2nin ilk erkek kabin memurlarıydılar. O yıllarda dış hat uçuşlarının VIP uçuşları statüsünde yer aldığını öğrendiğimiz Sankur Bey, bu uçuşlarda 2 erkek kabin memurunun uçurulmadığını ve şirkette idari görevi olmayan kişilerin de bu seferlerde görev almadığından bahsetti. Ertan Çalış, Sankur Dirimle birlikte 2 sene THY’nin idari kadrosunda Kontrol Kabin Amiri olarak görev yapmıştı. Sankur Bey, Ertan Çalış’ı:  “Gülmesini çok seven, pırıl pırıl can bir arkadaştı…” diye nitelendiriyor. Birlikte 1962–1963 yıllarında işçi seferleri yaptıklarını anlatıyor. İşçi seferlerine 2 erkek kabin memuru planlanırmış. O yıllarda Brüksel’e 8 saatte uçuyorlarmış! İlk uçuşlarını DC 3 uçağında yapan Ertan Çalış ve arkadaşları 1965 yılında “Birlikten kuvvet doğar…” düşüncesine inandıkları için örgütlenmeye karar vermişler. İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu Ertan Çalış ve arkadaşları Türk Hava Yolları Hostesler Derneği’ni kurdular. Birlikte bayan kabin memurlarına evlilik hakkını ve sonraki yıllarda doğum yapma hakkını elde ettiler… Ertan Çalış, uçuş görevini bıraktıktan sonra Yer Eğitim’de eğitmenlik yaptı ve 1995 Yılında THY’den emekli oldu.

Ertan Çalış, Sankur Dirim ve arkadaşları 4 adet 52 Kişilik Viscont uçak sahibi bir şirketin 40 kişilik kabin ekibinin erkek temsilcisiydiler… İlk’tiler, ilk’lere imza atmıştılar. Bizlere düşen söz ise: “Teşekkürler bizi aynı çatının altına topladığınız için…”

Leave a Reply